Antalya Otomatik Şanzıman Tamiri, Bakımı, Yağ Değişimi
Otomatik Vites/ Şanzıman Nedir?
Otomatik Şanzıman içerisinde Tork konvektörü, Debriyaj, Vites Kademeleri, Solenoid gibi parçaları barındırır. Otomatik şanzımanlı araçlar; hızlanma ve devirleri hesaplayarak en uygun şekilde vites değişimlerini ayarlamaktadır. Bu şekilde sürücü hatalı arızaları önlenir ve yakıt tasarrufu sağlanır. Otomatik vitesli araçlar manuel vitesli araçlara göre performansları daha düşüktür. Gelişen teknoloji sonucunda yeni teknolojilere sahip otomatik vitesli araçların performansı artmaktadır.
Otomatik Şanzıman Tamiri ve Yağ Değişimi
Manuel şanzımanlı araçlarda motordaki güç debriyaj kullanılarak tekerleklere gönderilir. Otomatik şanzımanlı araçlardaysa bu iş tork dönüşümü yapan yağ içerikli sistemle yapılır. Yarı otomatik şanzımanlı araçlardaysa debriyaj olmadan manuel olarak vites değiştirilir. Bu araçlarda kavrama işlemi elektronik yada vakum sistemi ile yapılmaktadır. Otomatik Şanzıman araçlarında belirli aralıklarla tamire ihtiyacı bulunmaktadır. Aracınızın şanzıman türüne göre yapılması gereken bakım ve tamir işleri aracınızın el kitabında bulunabilir. Aracınızın her 40.000 km’de veya 2 yıl aralıklarla şanzıman yağı ve filtresinin değişmesi gerekmektedir. Otomatik vitesli aracınızın şanzıman tamiri ve yağ değişimi için güvenilir tamirciye ulaşmanız aracınız için en iyisi olacaktır.
Otomatik Vitesli Araçlar Düz Yolda veya Yokuşta Nasıl Kullanılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?
Otomatik Viresli aracınızı en yüksek performansta kullanmak için aşağıdaki kurallara uymalısınız;
Gaz pedalına bakarken vites kolu P veya N konumuna getirilmemelidir. Aracınız hareket halindeyken vites P konumuna getirilmemelidir. Vitesi P konumuna getirmeniz durumunda aracınızın otomatik şanzımanında ciddi arızalar oluşabilir. Vitesinizi R konumuna almadan önce aracınızı tamamen durdurmanız gerekmektedir. Aracınızla yokuştan inerken vitesi Boş olarak tabir edilen N konumuna almamalısınız. Otomatik şanzımanlı araçlarda motor çalışmadığı anda asla vurdurma yapılmamalıdır. Aracınızın bozulduğu veya kaza sonrasında çekilmesi gerektiğinde çekişin gerçekleştiği tekerler askıya alınmalıdır.
Otomatik şanzımanlı otomobillerde yağ değişim periyodları takip edilmelidir. Yağ değişimi zamanında yapılmadığı durumlarda aracınızın yağı kirlenecektir. Aracınızın kirlenen yağı şanzımanın performansında düşüşe ve çeşitli arızalara sebep olmaktadır. Aracınızın arızalarını ve yağ değişimini iyi şanzıman ustalarının yardımıyla aracınızın performansını eski hailne döndürecektir. Otomobilinizin hızı 95 Kmden hızlıysa vites kolu 2 veya L konumuna getirilmemelidir. L konumundaki sürüşlerde ise aracınızın hızı 50km üzerine çıkılmamalıdır.